De Roobrugge

Op deze pagina vindt u informatie over De Roobrugge.

Ligging De Roobrugge lag bij Diepenveen.
Ontstaan De buitenplaats is in .... gebouwd. 
Geschiedenis Het huis wordt in 1841 genoemd. Het werd rond 1934 gesloopt.
Bewoners

Stond aan de Sallandsweg in Diepenveen, niet ver van Oud Rande. 

Op 14 Apr 1799 huwt Maria Margaretha Cost, dochter van Mr.  Willem Cost en Johanna Doorninck. Hij was burgemeester van  Deventer. Dit echtpaar bewoonde de "Roobrug" in Diepenveen.

Begin jaren dertig - van de 20e eeuw - werd de buitenplaats 'de Roobrug' bewoond door het echtpaar Wichelman-Klaare, (de familie Klaare had fortuin gemaakt in de olieindustrie). Zij
hadden wel zes bediendes in huis en vijf hadden volop werk. De tijden werden moeilijker en het echtpaar besloot een veel kleiner huis in hun bos op het landgoed te bouwen. Het huis (nu Sallandsweg 3) kwam in 1934 gereed, maar werd nooit door hen bewoond, want het echtpaar ging scheiden in het zelfde jaar. Het hele landgoed werd in kleinere percelen opgedeeld en geveild. Ook het prachtige grote landhuis Roobrug werd verkocht en al snel er na gesloopt.

Huidige doeleinden
Toegankelijk
Foto's Foto 1 (voorkant zwart/wit, ansichtkaart van rond 1900)
Foto 2 (toren z/w: op de foto van 'Station West' is nog net de toren van de Roobrug te zien. Station West lag net achter Oud Rande. Het station aan de spoorlijn Deventer-Zwolle is afgebroken) 
Bronnen Tekst: De havezaten in Salland en hun bewoners / A.J. Gevers en A.J. Mensema, 1997; ISBN 9064696136, Oude Diepenveners doen een boekje open / Historische Vereniging dorp Diepenveen en omgeving, ISBN 90-80527-3-4 en http://vanotten.www8.50megs.com/web/GENEA/pafn10.htm.
Foto's 1 en 2: Frank Berends


Zie ook http://kastelen.startpagina.nl!