Oldruitenborgh

Op deze pagina vindt u informatie over Oldruitenborgh.

Ligging Oldruitenborgh ligt aan de Groenestraat 24 in Vollenhove.
Ontstaan Dit pand is eind 15e eeuw gebouwd. 
Geschiedenis In een landschapspark aan de zuidelijke rand van het oude Vollenhove ligt Oldruitenborgh. Het is eind 15e eeuw gebouwd door de toenmalige schout van Vollenhove, Egberts Pelgrim van den Ruthenberghe. De achtergevel stond destijds in de stadsgracht.

Het pand werd diverse malen ingrijpend verbouwd.
In 1643 liet de toenmalige eigenaar Evert van Echten zich in de ridderschap verschrijven. In 1660 ontstond er tussen hem en zijn buurman, de eigenaar van de Toutenburg, een ernstig conflict over de eigendomsgrenzen. Voor het proces zijn er toen uitgebreide schetsen gemaakt.
De familie van Echten had de grootst mogelijke moeite financieel rond te komen. Toen het pand aan zien zoon verviel moest het na enige jaren verkocht worden ten behoeve van de schuldeisers. De heer Voorne kocht het pand voor 5.700 gulden, maar op niet duidelijke wijze bleef het pand toch in de familie. In 1723 moet de inboedel worden verkocht door de erven om de schulden van de weduwe van Reint Wolter van Echten af te kunnen lossen. De verkoop bracht 781 gulden op.
In 1738 komt het pand in het bezit van Philip Gerrit van Echten, die in 1729 ook al de havenzate Plattenburg had aangekocht. Voor de aankoop van Oldruitenborgh leende hij 3000 gulden. Philip vererfde het pand aan zijn inwonende neef Arend Sloet. Arend was kort daarvoor getrouwd met de 30-jarige steenrijke Anna Dannenberg uit Steenwijk.
Drie jaar later was Arend de op één na rijkste inwoner van Vollenhove, met een vermogen van 179.980 gulden!

Binnen een jaar na het overlijden van zijn vrouw huwde hij Johanna van Dedem. In 1763 werd hij aangesteld als drost van Salland. Zijn riante vermogen en inkomen stelde hem in staat ingrijpende verbouwingen door te voeren. Ook breide hij het grondbezit sterk uit. Direct na zijn dood in 1786 kocht de familie de Toutenburg aan die vrijwel direct werd afgebroken.
Bij een van deze verbouwingen werd gebruik gemaakt van het sloopmateriaal van het kasteel Toutenburg. Kort nadat deze verbouwing voltooid was heeft Lodewijk Napoleon hier tijdens zijn bezoek aan Vollenhove in 1809 gelogeerd in de opkamer, die sindsdien koningskamer wordt genoemd. 9 jaar later bezochten Koning Willem I en prins Frederik Oldruitenborgh.

De huidige imposante voorgevel dateert uit het eind van de 18e eeuw, toen Arend Sloet tot Tweenijenhuizen het pand ingrijpend heeft laten verbouwen.
In 1947 werd het pand met landgoed van ruim 8 hectare door de gemeente aangekocht voor 75.000 gulden om er het gemeentehuis in te vestigen. Tot dan was het pand eigendom van de familie Sloet van Oldruitenborgh.
Op het landgoed omvatte het een koetshuis, een oranjerie, een boswachters- en arbeiderswoning en park met vijver, de ruïne van het slot Toutenurg en de achtergelegen laan van Toutenburg.
De ingebruikname als gemeentehuis volgde op 17 januari 1948. Ook nu nog vervult het pand de functie van gemeentehuis, zij het nu van de gemeente Brederwiede (1973).

Van 1962 tot 1966 is het pand ingrijpend gerestaureerd. Het pand werd van zijn witte bepleistering ontdaan en de muren hersteld. Bij de restauratie zijn jammer genoeg alle dakkapellen verdwenen, evenals het bordes en de blinden aan de zuidgevel. De restauratie kostte 810.000 gulden.
In 1973 werd het pand inwendig volledig gerestaureerd. Vervolgens was het pand het gemeentehuis, zij het nu van de gemeente Brederwiede (1973).

Bewoners
Huidige doeleinden
Op het landgoed vinden zakelijke en feestelijke aangelegenheden plaats. Omdat de trouwbestemming op het Landgoed is gebleven, is het een prachtige locatie om u trouwdag tot een onvergetelijke dag te maken.

Het beauty en health centrum heeft voor u al de mogelijkheden om u helemaal te kunnen ontspannen.

Zie ook: http://www.
landgoedoldruitenborgh.nl
Toegankelijk Zie hierboven.
Foto's Foto 1 (voorkant)
Foto 2 (voorkant, 8 februari 2001)
Foto 3 (voorkant, 8 februari 2001)
Foto 4 (voorkant, 2002)
Foto 5 (achterkant, 2002)
Foto 6 (achterkant, 2002)
Foto 7 (achterkant, 8 februari 2001)
Foto 8 (achterkant, 31 mei 2002)
Foto 9 (achterkant, 31 mei 2002)
Foto 10
(achterkant zwart/wit, ansichtkaart van rond 1900)
Bronnen Tekst: http://www.flnet.nl/~0verhoeven03/havezate.htm en Kastelen, havezaten en landhuizen in Overijssel in oude ansichten / A.I.J.M Schellart, 1974 en de eigenaren van Oldruitenborgh.
Foto 1: http://www.flnet.nl/~0verhoeven03/havezate.htm
Foto's 2, 3 en 7 t/m 9:
Albert Speelman
Foto's 4 t/m 6: Peter van der Wielen (zijn collectie is in bruikleen bij de NKS)
Foto 10: Kastelen, havezaten en landhuizen in Overijssel in oude ansichten / A.I.J.M Schellart, 1974

Zie ook http://kastelen.startpagina.nl!